O sursă de vitamine pentru sezonul rece

Datorită proceselor tehnologice moderne, acestea sunt înghețate imediat după ce au fost culese, la un interval de câteva ore, iar vitaminele și mineralele sunt păstrate în condiții optime. Acest proces ne permite să stocăm fructele și legumele pentru mai mult timp pentru a le folosi atunci când avem nevoie, în cantitatea pe care o dorim.

Pe lângă faptul că legumele și fructele congelate ne aduc, în principiu, același aport nutritiv valoros pe care ni-l oferă produsele proaspete, varianta congelată a acestora ne poate face viața mai ușoară. Datorită congelării avem acces la fructele și legumele preferate pe tot parcursul anului, le găsim mereu în supermarketuri, sunt adesea mai ieftine decât aceleași produse în varianta proaspătă și rezistă în congelator pentru o perioadă mai lungă de timp decât cele proaspete.

În industria alimentară se întâlnesc mai multe procedee de congelare (în curent de aer rece, prin contact cu suprafeţe metalice reci, prin contact direct cu agenţi intermediari sau criogenici) însă pentru fructe și legume cea mai răspândită metodă este congelarea cu șoc termic, care asigură reducerea rapidă a temperaturii în miezul produselor pentru a le păstra intacte caracteristicile organoleptice. Produsul este adus la temperaturi reci într-un timp foarte scurt, ceia ce permite formarea de cristale de dimensiuni mici în interiorul acestuia, aceasta fiind o condiție pentru a obține un produs mai sănătos.